понеделник, 26 април 2010 г.

Kaк се роди Мевлида

'Скромния' Музаффар ад-Диин или Историята на Първия Мевлид






Казват,че Маулид (Мевлид) е въведен от Убайдиините (т.н.Фатимиди,от ‘Умар ибн Мухаммад ал-Мулла от г.Мосул в Ирак през 4-ти век),други твърдят,че е започнат от амир ал Музаффар Кукбари (549-630) от Ербил (днешен Ирак).

Ибн Калликан,който присъствал на Маулида на ал Музаффар,разказва за него в книгата си:''Вифайат ал А’йнан’’,той казва:

,,Пищния начин,по който той празнуваше рождението на Пророка (Маулид),не може да се опише с прости думи;но ще спомена част от него:



Хората от съседните провинции бяха чули за неговата силна вяра към Пророка Мухаммад Саллаллаху Алайхи уа Саллам (Аллах да го благослови и с мир да го дари) и всяка година много на брой фукаха,Суфити,лектори,рецитатори на Куран и поети се стичаха от близките земи,като Багдад,Мосул,Ал Джазира и др. по време на месеците Мухаррам до началото на Раби’ ал Аууал.(месец по Хиджра).
Преди това,ал Музаффар построяваше дървени шатри,всяка от които с 4 или 5 зали .Правеше над 20 такива шатри,за себе си,за амирите (владетели)и за други хора с висок ранг от неговото царство.



След това,в самото начало на месец Сафар,тези шатри биваха украсявани по великолепен начин и във всяка биваха настанени групи певци, композитори, поети, музиканти.



През времето на тържествата по случай Маулид, всички видове търговии и работа биваха преустановявани и единственото занимание на хората беше да гледат представленията.
Шатрите биваха разположени от входа на замъка до вратата на кханака’ (мястото,където Суфите се отдават на медитация).Всеки ден,след молитвата Аср, Музаффар Ад-Диин отиваше и се спираше на всяка една от тях, за да слуша песните и гледа представленията, които бяха изпълнявани там.



Нощите прекарваше в кханака',слушайки религиозните песни на Суфите;след молитвата за Фаджр(рано сутрин) отиваше да язди и ловува,след което се връщаше в замъка преди Духр (обед);правеше това всеки ден до деня на празника.
Ал-Музаффар празнуваше Маулид една година на осмо число на месеца,следващата година-на 12-ти,заради различните мнения относно това (за датите на смърт и раждане).




Два дена преди Маулид, той пращаше огромен брой камили,телета и овце на мястото на празненството. Животните биваха изпращани там с бой на барабани, певци и музиканти.След това започваше приготовлението за коленето на животните, които се готвеха в казани по няколко различни начина.

В денят на Маулид, след като изпълнеше Магриб (вечерната молитва), ал-Музаффар слушаше песните в замъка. После излизаше, последван от множество хора. Хората държаха свещи две или четири на брой – не съм сигурен точно колко. Тези свещи се използваха специално при големи церемонии – прикрепяха се на гърба на муле,с ездач, който я държеше да на мястото и.
По този авангарден начин се придвижваха,докато стигнеха до кханака’.
На следващата сутрин суфите идваха в редици и донасяха голям брой вълнени наметки, увити в големи вързопи.
После Музаффар отиваше до мястото за медитации, където се събираха управниците, командирите и други изтъкнати личности,за които бяха наредени специални подиуми за изнасяне на речи.
Мястото на Музаффар Ад –Диин беше дървена кула в прозорци, някои от които гледаха към подиумите , а други - към терена, който беше невероятно голям.
На него, войниците бяха строени за показ и той гледаше ту тях, ту ораторите, докато войниците не си отидеха.
Тогава храна за бедните биваше донасяна на терена и тя бе толкова изобилна,че не може да се опише.
Огромно количество храна бе доставяно и при Фана' (мястото за сливане с Бог).





По време на представянето на войниците и речите на говорителите, Ад-Диин пращаше при всеки от изтъкнатите личности човек от фукаха, проповедниците, рецитаторите на Куран или поетите,за да ги облече с вълнена наметка.
След това се донасяше храната и порции от нея бяха изпращани в къщите на изтъкнатите личности.
Това продължаваше до времето за молитвата Аср (следобед) и даже след него и Музаффар прекарваше тази нощ,слушайки религиозните песни на Суфите до зазоряване. Тези ритуали се повтаряха ежегодно.




Разказах го накратко,защото пълното описание ще отнеме много.Когато фестивала приключеше,всеки се подготвяше да отпътува за родното си място и Ад-Диин плащаше разноските на всеки един.''

Суфизм:аскетизъм,самота,отдаденост само на Бог,лишения от земните блага и страсти или ?!

Няма коментари:

Публикуване на коментар