събота, 11 септември 2010 г.

Защо не бива да сме Шиити ?

За измислената вяра на Шиитите може дълго да се говори.
Шиитите се са еднакви,те се делят на много секти,от най-екстремните Саба’иа,които вярвали,че Али Бин Аби Талиб (р.а.) е Бог-те вече не съществуват-до ,,умерените,, шиити които нямат толкова голяма омраза към Сподвижниците на Пророка,но въпреки това имат множество погрешни вярвания .


Защо не бива да сме Шия:

1)Шиизма изменя основите на Исляма и неговото послание.Шиитската секта е основана и пропагандирана от Абдулла Ибн Салоул,бивш евреин,който бива изгонен от Арабия от Калифа Али Ибн Аби Талиб,след като поискал да създаде ислямска ,,църква,,подобно на основалата се католическа църква след смъртта на Исус.
Той планувал да направи Калифа Али ,,христос,, и започва да пропагандира неговата святост.Достигайки до Персия,подобно на историята със Свети Петър
Шиитското движение бива създадено и разпространявано там.
След смъртта на Али движението се разкъсва на по-малки секти,с различни вярвания:от такива,на които Али и Ахлул Байт е любим персонаж до такива,които са убедени,че той е самият Господ (астагфиралла!).
В семейството на Пророка (сас) няма нищо свято,а членовете му са най-обикновени хора,както достоверно разказаните и автентични предания сочат,които също както всички нас могат да попаднат в адския огън,ако не се придържат към повеленото от Исляма и не изпълняват задълженията си:
,,Разказано е от Абу Хурейра.че Пророка (сас) казал на дъщеря си :,,Прави ибада (служба) Фатима,защото аз не ти давам нищо (никаква полза) за пред Аллах’’
Религозната служба на Шиитите фактически се счита за невалидна,заради неспазване на правилата за молитва (липса на пълен суджуд заради слагане на камък,непълно уду’ и т.н.).Те имат политиестични вярвания:смятат,че горобовете на техните праведници могат могат да ги защитят и дадат добро в земния,в задгробния живот и в Съдния Ден.
Шиитската управа е считана за легитимна законова система,т.е. закони се издават от мъже с тюрбани,без да се изисква да бъдат доказани и обяснени от легитимните източници (Куран и Сунна)
Всичко това прави вярата им невалидна и без валидни молитви,както се казва в хадис:,,ако молитвата е добре,тогава и останалите дела са добре,а ако не е тогава и другите дела не са’’ да бъдеш Шия (поне Имамия и другите по-екстремни)означава,че службата им не се признава.
И още:щом някой приема Шахадата (свидетелството,че няма друг бог освен Аллах и че Мухаммад е Негов раб и пратеник) тогава той приема всичко от Курана т.е. от Аллах и всичко от Пророка (сас).Отричането на само един достоверен хадис е отричане на Пророка (сас),защото се отрича нещо,пратено от Аллах (сут) и гарантирано от Него.

Защо Шиитите излизат извън лоното на Исляма?:

1:Не следват низпосланото от Аллах и примера на Неговия Пратеник

2:Проклинат и обиждат сподвижниците на Пророка (сас)

3:1 и 2 изкарват извън границите на Исляма.

,,И когато Аллах, и Неговият Пратеник, отсъди някакво дело, нито вярващ, нито вярваща имат право на избор в това дело. А който се противи на Аллах и на Неговия Пратеник, той вече е в явна заблуда.’’(33:36)

Причисляват статуса на Али до този на Аллах.

Когато Али (ра) бил Калифа,група шии поискали среща с него и виждайки го започнали да нареждат:,,Ти си,ти си!’’Али ги попитал:,,Кой съм аз?’’Те отвърнали:,,Инта Аллах,,(ти си Аллах,-аузубилла!-).След като чул това,Али наредил да бъдат изгорени в една дупка в земята.

По-късно Али пише относно това в своята известна поезия:,,След като видях злото,което те правеха,аз извадих ножа си и ги изгорих в моя огън’’Али добавя:

,,Моето мнение е,че типа хора ще бъдат загубени.Това са тези,които много ме обичат и тази обич ги води извън праведността и тези,които силно ме мразят,тяхната ненавист също ги извежда от правия път.Според мен най-добрият е този,който е по средата.Така,че бъдете от умерените хора и мнозинството от Мюсюлманите,защото Аллах защитава тези,които са сплотени.,, Nahjul Balagha, Sermon 126


2. Издигат Али до ранг над или равен с този на Пророка САУС

В изфабрикуван хадис,Шиитите разпространяват лъжата,че Пророка САУС казал:Аз и Али бяхме създадени от светлина и бяхме от дясната страна на трона на Аллах 2 000 години преди Аллах да създаде Адам (а.с.)-казват,че това е разказано от Абу Дхарр,което разбира се е лъжа.

Аузубиллах!

3. Те най-много приличат на еврите.

4.Те предават и убиват Али,предават Хасан,Хюсейн и неговия внук,Зайд бин Али ибн Хюсейн и братовчеда на Хасан и Хюсейн,Муслим бин Акил.

5.Наричат Абу лулу,човекът,който убива Умар (р.а.) и ,,Бабус Суджа диин,,което означава : Възхваляван защитник на религията.

Най-популярните отклонения на шиитите взети заедно са:

1. Проклинат великите сподвижници на Проорка САУС,като Абу Бакр,Умар,Утман ,нека Аллах да е доволен от тях,използвайки най-лошите думи.

2.Разрешават Мут’а (временен) брак,който всъщност не се счита за брак.По-вярното определение е ,че е ,,планувано прелюбодеяние,,което може да трае часове,дни,месеци или години.Това е явно прелюбодеяни,но в различен вид

3.Винаги крият това,в което вярват.Можеш да ги видиш да се усмихват и да са много мили с теб,но те всъщност правят това,което се нарича ,,Тукиа,,което означава:скриване на истинската вяра.Това се извършва за ради вярването им,че ще получат награда са лицемерието си и за това,че защитават вярата си.

4.Много от тях извършват ,,Хадж,, в Кербала,Ирак (където внука на Пророка САУС, Хюсейн е умрял)и вярват,,че такъв ,Хадж,,е по-добър от този в Мекка!!!

5.Смята още,че вършенето на нещо лошо на който и да било Сунит е свещен акт,който ще донесе голяма награда от Аллах,това може да стане дори и ако на пръв поглед са любезни с чоека,защото те всъщност прикриват плановете си.


6. Някои от тях (от най-заблудените) мислят,че Курана,който днес четем е изфабрикуван,а истинския Куран е скрит някъде от Имам Али (р.а.) и неговото име е споменато там.

7.Други от тях вярват,че молитвата за Сунни имам не е валидна,защото смятат,че той е нечист,но не могат да спрат да се молят,заради тяхната Тукиа.Според тях молитвата трябва да бъде извършена отново,а в Мекка и Медина се молят зад имама,но с намерението,че извършват молитвата самостоятелно!

8 коментара:

  1. поздрав!
    Мърайа, имам един въпрос който ме гложди от известно време, но досега никой мюслим не ми дава смислен отговор!
    Как так Мохамед се е възнесъл от джамията в Иерусалим, а самата джамия е построена от халифа Умар, след смъртта на Мохамед?!
    о.Стелиян

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей о.Стелиян,
    Храма в Йерусалим многократно е бил разрушаван и възтановяван през вековете.По времето на Възнесението,харма е бил от дърво,все още не е бил владение на Калифата и не е имало същинска джамия.В Курана се казва,че цялата земя е място за молитва(джамия) и мюсюлманите могат да иювършват молитвите си по цялата земя.Не забравяй,че според Исляма Йакоб,Исхак,Исус,Моисей са отдадени на Бог,т.е. мюсюлмани.Ако искаш още информация за Възнесението,ще ти предоставя инша'Аллах (ако е рекъл Бог).
    ~Мърайа

    ОтговорИзтриване
  3. Салам алейкум. Искрено те сьжалявам не толкова заради невежеството си колкото заради злобата, която видно таиш в сърцето си. Шиите не проклинаме семейството на Пророка (с.а.с.) и почитаме Али почти наравно с него. Пророка ни е казал - за по-нататъшни напътствия да се обръщаме към семейството му. Навярно злобен човек като теб е убил Али в Кербала. (За това се прави Хадж в Кербала - едно от малкото верни неща, които си написал). Иншалах ще откриеш верния път. димов

    ОтговорИзтриване
  4. hei,anonimniq umnik,zamisli se dokato e vreme!

    ОтговорИзтриване
  5. Имам абу Ханифа (Аллах да се смили над него) се срещнал с един шиит и веднага щом го видял си скрил обувките. Шиита го забелязъл и го попитал, ‘Защо си скри обувките като ме видя? Имам Абу Ханифа му отговорил, че през времето на Расулаллах (саллаллааху алейхи уа саллам) шиитите крадяли обувките на хората. Шиита се засмял и му казал, че през времето на Пратеника на Аллах е нямало шиити. Абу Ханифа отвърнал, ‘Прав си! А защо ги има сега?!’

    ОтговорИзтриване
  6. А бе тези хора не четат ли Коран,не виждат ли че написани и предсказани неща преди 1500 год се сбъдват сега,че Пратеника Мухаммед /мир нему/ е бил Пророк,също е предсказал много за днешни дни които се случват.Уважавам Али.р.а. като достоен раб на Аллах,и той едва ли е спокоен в отвъдното като вижда колко заблудени хора го обожествяват и вършат грехове,мислейки че са на правия път.Шиитите на турски се наричат Алеви,и аз познавам и имах такъв приятел, и много пъти съм му отваряла тази тема,и той винаги отбягваше темата,и казваше че макар и да са шиити,не са толкова вярващи,само се наричат така.Но си пазят тази вяра заради дедите си.При тях ходжи няма,има ДЕДЕ.Те не се кланят като суннитата,не говеят,не ходят на джамии защото там е бил убит Али р.а.- и затова са се врекли да не стъпват там.Те не правят никях,и наистина не обичат сюннитата,но като са ядоста и кълнат Аллах белята да ти даде и т.н.Казват че не обичат да изтъкват религията си и вътрешно я преживяват.
    АЗ ОБАЧЕ ИМАМ ЕДИН ВЪПРОС КЪМ КОМПЕТЕНТНИТЕ САМО: МОЖЕ ЛИ СУННИ С АЛЕВИ (ШШИИТ) ДА СЕ ОЖЕНЯТ?
    Това е кото аз знам,не искам да обидя никой,но едва ли Халиф Али р.а. би искал по този начин да се служи на Аллах..

    ОтговорИзтриване